Maak kennis met Yasmien Naciri

1. Wat is jouw beroep/functie?

Ik ben zaakvoerder bij Yuuki Agency, voormalig directeur van het Innovatiecentrum in Antwerpen, auteur, columniste en Lector. Ook gekend als ondernemer, voormalig wetenschappelijke medewerker aan Universiteit Antwerpen en oprichter van verschillende projecten. Ik zette mij de afgelopen jaren in rond armoede, jeugd, onderwijs en ondernemerschap. Sinds 2014 ben ik een bekende stem in het maatschappelijke debat en focus ik mij op maatschappelijke uitdagingen, vernieuwende projecten en beleidsvoorstellen.


2. Op welke manier is het Nederlands belangrijk voor jou en de sector waarin je werkt?

Op verschillende manieren. In de eerste plaats vanuit literair oogpunt en culturele verrijking, maar ook vanuit het idee dat het Nederlands de springplank is naar activering op de arbeidsmarkt en de verzelfstandiging van individuen. Een goede taalbeheersing zorgt ervoor dat mensen hun eigen stem kunnen gebruiken, zichzelf vrij kunnen uitdrukken én hun dromen kunnen najagen in Vlaanderen en Nederland.


3. Waarom vind je het belangrijk om je in te zetten voor de Taalunie?

Ik hoop mijn steentje te kunnen bijdragen door het academisch perspectief in verbinding te brengen met de praktijk. Denk maar aan het onderwijs, de jeugdsector en de arbeidsmarkt in Vlaanderen. Ik vind het heel belangrijk dat elke taal toegankelijk is en dus ook de aangereikte middelen ter bevordering van de Nederlandse taal, toegankelijk zijn. Vanuit de de Raad zal ik me daarom vooral inzetten op Taal en werk & Thuistalen en onderwijs.


4. Wat vind je het mooiste Nederlandse woord en waarom?

"Franje." Het Nederlands wordt vaak verweten niet rijk te zijn. Toch niet in vergelijking met andere talen die meerdere begrippen kennen om gevoelens, objecten, details e.d te beschrijven. "Franje" is voor mij niet alleen een woord dat het tegendeel bewijst, het is ook nog eens de perfecte titel voor een poëziebundel of een naam voor je kind.


5.  Wat vind je de mooiste/interessantste Nederlandse tekst en waarom?

"Alle vogels zijn nesten begonnen, behalve ik en jij. Waar wachten wij nu op?" Ik weet niet meer waar ik deze zin voor het eerst heb gelezen, waarschijnlijk tijdens mijn studies. Het is de oudste bekende zin in het OudNederlands en de zin is me altijd bijgebleven. Ontroerend. Kort en bondig. Romantisch.